رقابت وحشت و امید در بازارهای سهام جهان
آیا مشکلاتی که گریبانگیر فولکسواگن، گلنکور و بازارهای نوظهور شده است، تنها آغاز روزهایی بدتر است؟ جیمز مکینتاش، سردبیر بخش سرمایهگذاری «فایننشالتایمز» در پاسخ به این سوالات تأکید میکند که هنوز نگرانیهای فراوانی وجود دارد.
دو هفته پیش زمانیکه فدرالرزرو تصمیم گرفت نرخ بهره را تثبیت کند، بازارهای کشورهای توسعهیافته افت کردند و رشد کوتاهمدت بازارهای نوظهور نیز متوقف شد. پس از آن، هفته گذشته جانت یلن، رئیس بانک مرکزی آمریکا اعلام کرد که هنوز امکان افزایش نرخ بهره در سال جاری وجود دارد و بعد از آن بازارها به مدت چند روز رشد کردند، اما اکنون دوباره پایین آمدهاند. شاید بازارها صرفاً تمایل به افول داشته باشند.
جیمز مکینتاش، سردبیر حوزه سرمایهگذاری «فایننشالتایمز» در گزارشی ویدئویی که در سایت این روزنامه منتشر شده، میگوید: تا به امروز وحشت در بازارهای توسعهیافته به طرز مناسبی کنترل شده است؛ اگرچه شرکت معدنی چند ملیتی گلنکور با کاهش 30 درصدی ارزش سهام مواجه شده، مشکلات و رسوایی فولکسواگن ضرر و زیان شدیدی به این شرکت زده و در کل سهام بازارهای توسعه یافته حدود 13 درصد از ارزش خود را از دست دادهاند. اکنون این سؤال مطرح میشود که آیا این تازه آغاز ماجرا است؟
دلایل زیادی برای احتیاط وجود دارد. همانطور که مشکلات بازارهای نوظهور شدت میگیرد، قدرت بانکهای مرکزی برای ایجاد تورم کم میشود. خطرات بالقوه بسیاری وجود دارد که از سال 2012 و بحران حوزه یورو دیده نشده بود. از سوی دیگر ممکن است امیدواریهایی نیز وجود داشته باشد؛ برای مثال احتمال دارد وخامت اوضاع، بزرگنمایی شده باشد.
اگر پیشبینیهای اقتصاددانان نزدیک به واقعیت باشد، نتیجه میگیریم که اقتصاد آمریکا تقریباً باثبات است و چین هنوز با رکود اقتصادی فاصله زیادی دارد و آبهنومیکس ژاپنی احتمالاً به بهبود اقتصاد منتهی میشود.
مکینتاش تصریح کرد که یک دلیل دیگر برای امیدواری میتواند این باشد که رفتار بازارها، تنها یک واکنش دیرهنگام به اخبار بدی بوده که پیشتر رسیده و آسیبهایی که پیشتر در قیمتهای بازار تأثیر گذاشته بودند.
سؤال دیگری که از جانب مکینتاش مطرح شد، این بود که آیا خریداری اوراق قرضه، منطقیتر از سهام است؟ قطعاً صاحبان اوراق قرضه دوست دارند اینطور باور کنند. از قرار معلوم ظرف پنج سال گذشته اوراق قرضه و سهام به دو جهت مخالف حرکت کردهاند و بر اساس شواهد، معلوم شده که وقتی سرمایهگذاران میخواهند ریسک کنند، به خرید سهام تمایل دارند.
مکینتاش افزود: در یک سال اخیر، سرمایه گذاران گرایش کمتری به اوراق قرضه داشتهاند که در نتیجه این رفتار، قیمت اوراق افت کرده و در ازای آن سهام رشد کردند اما اخیراً در یک سطح مشخص ثابت ماندهاند اما بعد از کاهش ارزش برابری یوآن، قیمت سهام نیز کاهش یافت و پس از افزایش اوراق قرضه، نمودار این دو به هم نزدیکتر شدند.