دستورالعمل صلاحیت مدیران صرافیها ابلاغ شد
دستورالعمل نحوه احراز و لغو تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفهای مدیران شرکتهای صرافی پس از تصویب در کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری و تأیید رئیس کل بانک مرکزی، به طور رسمی ابلاغ شد.
بر اساس ماده 41 قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، فعالیت در سمتهای عضو هیأت مدیره یا عضو هیأت عامل در «اشخاص تحت نظارت» بدون داشتن تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفهای از بانک مرکزی ممنوع بوده و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال عمومی تلقی میشود. همچنین اشخاص و سهامداران مؤثر که بدون تأیید صلاحیت فعالیت کنند، علاوه بر مجازات قانونی، به پرداخت جریمه نقدی روزانه تا یک میلیارد ریال محکوم خواهند شد.
بر اساس بخشنامه شماره 212073/02 مورخ 1 آذر 1402 درباره دستورالعمل اجرایی تأسیس و نظارت بر صرافیها، دستورالعمل جدید نحوه احراز و لغو تأییدیه صلاحیت مدیران شرکتهای صرافی تدوین و در جلسه کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری مورخ 31 اردیبهشت 1404 تصویب و توسط رئیس کل بانک مرکزی ابلاغ شده است.
حسب تکالیف مندرج در ماده (41) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران «فعالیت در سمت های عضو هیأت مدیره یا عضو هیأت عامل «اشخاص تحت نظارت» بدون داشتن تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفه ای از بانک مرکزی ممنوع و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال عمومی است. اشخاص مذکور و نیز سهامداران مؤثر «اشخاص تحت نظارت» که مشمول ماده (1) قانون اصلاح قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی مصوب 22 /3 /1397 هستند و صلاحیت آنها به تأیید بانک مرکزی نرسیده باشد، علاوه بر مجازات قانونی مربوط، به پرداخت جزای نقدی تا مبلغ یک میلیارد (1.000.000.000) ریال به ازای هر روز تخلف محکوم میشوند».
بر این اساس و پیرو بخشنامه شماره 212073/02 مورخ 01/09/1402 موضوع «دستورالعمل اجرایی، تأسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها»؛ «دستورالعمل نحوه احراز و لغو تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفهای مدیران شرکتهای صرافی» تهیه و تدوین شد و در دهمین جلسه مورخ 31/02/1404 کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری تصویب و به تأیید رئیس کل بانک مرکزی رسیده است.
اهم نکات موجود در مفاد دستورالعمل مصوب به شرح ذیل میباشد:
⦁ شرایط اختصاصی احراز صلاحیت داوطلبان تصدی سمت مدیریتی در شرکتهای صرافی در دستورالعمل مذکور به شرح زیر است:
1 دارا بودن گواهینامه معتبر مهارتهای انجام عملیات صرافی از مؤسسه آموزش عالی بانکداری ایران و یا سایر مؤسسات/ادارات مورد تایید بانک مرکزی؛
2- دارا بودن دانشنامه کارشناسی یا بالاتر از دانشگاهها و مراکز مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رشتههای مرتبط به شرح جدول شماره (1) صرفاً برای مدیرعامل؛
3- داشتن حداقل 5 سال سابقه کار دارای سابقه بیمهپردازی در زمینههای مالی، صرافی، بانکی و یا بازرگانی صرفاً برای مدیرعامل؛
4- داشتن حداقل 2 سال سابقه کار در زمینههای مالی، صرافی، بانکی و یا بازرگانی برای عضویت در هیأت مدیره؛
5- کسب اکثریت آرای موافق در جلسه کمیسیون.
⦁ در خصوص شرکتهای صرافی نوع دوم با سطح فعالیت سوم، بررسی صلاحیت داوطلبان تصدی سمتهای مدیریتی به صورت حضوری انجام میپذیرد.
⦁ در خصوص شرکتهای صرافی به استثنای صرافی نوع دوم با سطح فعالیت سوم، بررسی صلاحیت داوطلبان تصدی سمتهای مدیریتی به استثنای مدیرعامل به صورت غیرحضوری و بر اساس تطبیق مدارک و شرایط داوطلب انجام میپذیرد. در موارد استثنا بررسی صلاحیت مذکور میتواند به تشخیص کمیسیون به صورت حضوری باشد.
⦁ کمیسیون برای مصاحبه احراز صلاحیت تخصصی داوطلب به صورت حضوری، حسب مورد باید وی را از حیث موارد ذیل ارزیابی نماید:
.1 دانش تخصصی داوطلب درخصوص سمت پیشنهادی؛
.2 میزان شناخت و آگاهی داوطلب از شخص تحت نظارت که قصد تصدی سمت مدیریتی را در آن دارد از حیث مواردی نظیر شاخصهای ثبات و سلامت، صورتهای مالی و همچنین میزان آگاهی وی از ساختار حاکمیت شرکتی، کنترل داخلی، مدیریت ریسک و نظام اعتبارسنجی؛
.3 برنامه کاری آتی داوطلب در شخص تحت نظارت؛
.4 سابقه و عملکرد گذشته داوطلب در سمت مدیریتی در اشخاص تحت نظارت براساس گزارش مدیریت کل نظارت غیربانکی و حسب مورد مدیریت کل ارزیابی و صدور مجوز.
⦁ تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفهای اعضای پیشنهادی به تشخیص کمیسیون با اعتبار زمانی حداکثر پنج ساله صادر میشود.
⦁ صلاحیت حرفهای داوطلبان تصدی سمت مدیریتی در اشخاص تحت نظارت که بر اساس مفاد این دستورالعمل نیازمند برگزاری کمیسیون نمیباشد، بر اساس مدارک و مستندات دریافتی توسط اداره ارزیابی مدیران و حسابرسان اشخاص تحت نظارت بررسی گردیده و تأییدیه صلاحیت عمومی و حرفهای وی را پس از تایید مدیرکل ارزیابی و صدور مجوز صادر و مراتب طی نامهای به متقاضی اعلام خواهد شد.
انتهای پیام/