شروط آمریکا برای رفع تحریمهای سوریه
ترامپ در حالی مدعی لغو بی قید و شرط تحریمهای سوریه است که این تحریمها یکی از مهمترین ابزارهای باجخواهی آمریکا برای تسریع ورود جولانی به قطار سازش با تل آویو هستند.
به گزارش سایت طلا به نقل از روزنامه الاخبار، بر خلاف آنچه که دولت آمریکا به ریاست دونالد ترامپ درباره تصمیم خود برای لغو تحریمها علیه سوریه در جریان سفر هفته گذشته ترامپ به عربستان سعودی اعلام کرد و به عنوان یک تصمیم جامع و بدون قید و شرط تبلیغ شد، اطلاعات جدیدی در مورد طرح لغو این تحریمها طی ۳ مرحله آن هم وابسته به شروط خاص آشکار شده است.
باجخواهی بزرگ آمریکا از جولانی برای رفع تحریمها
این طرح که برخی از جزئیات آن توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس فاش شد، در درجه اول حول محور ادامه سوء استفاده از تحریمها به عنوان ابزاری برای فشار بر دولت جدید سوریه میچرخد. دولت آمریکا قصد دارد ابتدا این تحریمها را به شکل موقت از طریق معافیتهای کوتاه مدت لغو کند و سپس لغو کامل آنها را به مجموعهای از شرایط که بسیار سخت گیرانه توصیف شده است، از جمله اخراج گروههای فلسطینی از سوریه مرتبط سازد.
طبق گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جزئیات این طرح که توسط تیم سیاستگذاری و برنامهریزی وزارت امور خارجه آمریکا تدوین شده، امنیت اسرائیل را در اولویت قرار میدهد و در نهایت، به عادی سازی روابط میان حاکمیت جدید سوریه و تل آویو منجر میشود.
افشای این سند در حالی صورت میگیرد که دولت آمریکا در اتخاذ هرگونه گام روشن در مورد ساز و کار لغو تحریمها علیه سوریه از جمله تحریمهایی که لغو آنها نیاز به تأیید کنگره دارد، کوتاهی کرده است. این افشاگریها با رویکردهای اعلام شده قبلی واشنگتن در مورد شرایط باز شدن باب ارتباط با دمشق تطابق دارد.
همچنین ابومحمد جولانی پیش از این گامهایی در راستای اجرای این خواستههای آمریکا برداشته بود؛ زیرا فعالیتهای گروههای فلسطینی باقی مانده در سوریه به شکل قابل توجهی محدود شده و اقدامات زیادی برای ایجاد کانالهای ارتباطی دمشق با تل آویو، چه به شکل مستقیم از طریق سفر هیئتی از دولت سوریه به تلآویو و چه به طور غیر مستقیم، از طریق میانجیگری ترکیه و امارات انجام گرفته است.
ترامپ در بیانیههایی که توسط رسانههای آمریکایی منتشر شد، تاکید کرد که عادیسازی روابط میان سوریه و رژیم صهیونیستی، به تثبیت اوضاع سوریه و ساماندهی امور داخلی این کشور مرتبط است. این موضوعی بود که کارولین لویت، سخنگوی رسانهای کاخ سفید هم به آن اشاره کرده و در تفسیر سفر ترامپ به منطقه و دیدار او با جولانی در عربستان سعودی، به این مسئله پرداخت و گفت: ترامپ با جولانی درباره ۵ موضوع کلیدی از جمله امضای توافق عادیسازی با اسرائیل حرف زد و او را تشویق به این کار کرد.
تیغ جولانی زیر گلوی گروههای فلسطینی در سوریه
در همین زمینه، گزارشهای مطبوعاتی نشان میدهد که خالد جبرئیل، فرزند بنیانگذار جبهه مردمی برای آزادی فلسطین، خالد عبدالمجید دبیرکل جبهه مبارزه مردمی در سوریه و زیاد الصغیر، دبیرکل انتفاضه فتح مجبور شدند اراضی سوریه را در چارچوب فشارهای مستمر مقامات دولت انتقالی این کشور بر گروههای فلسطینی، ترک کنند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک رهبر فلسطینی که نامش فاش نشده گزارش داد که رهبران این گروهها درخواست رسمی برای ترک سوریه دریافت نکرده بودند، اما اموال آنها مصادره و تعدادی از اعضای این گروهها بازداشت شده و مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند و عملاً از فعالیت منع شدهاند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع فلسطینی در دمشق گزارش داد که هیچگونه همکاری میان اکثر گروههای فلسطینی و دولت جدید سوریه وجود ندارد و ارتباط مقامات سوری با گروههای فلسطینی بسیار سرد است. بنابراین رهبران گروههای فلسطینی احساس میکنند که باید سوریه را ترک کنند.
توماس باراک، دیپلمات نزدیک به ترامپ در بیانیه رسمی بعد از انتصاب خود به عنوان فرستاده ویژه واشنگتن در سوریه اظهار داشت که ترامپ چشم انداز روشنی برای سوریهای با ثبات که با خود و همسایگانش در صلح باشد، ترسیم کرده است. ترامپ در ۱۳ مه متعهد شد که تحریمهای سخت گیرانه علیه سوریه را لغو کند تا دولت جدید این کشور بتواند اوضاع را تثبیت کند.
وی افزود: بنابراین ما با همکاری شرکای منطقهای خود، از جمله ترکیه و کشورهای عربی، دولت سوریه را قادر میسازیم تا صلح، امنیت و امید مردم را بازگرداند. در حال حاضر مارک روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا مسئول اجرای این چشم انداز است.
این در حالی است که هنوز ایالات متحده اقدام مؤثری برای لغو تحریمهای سوریه نکرده و همزمان، تجاوزات و اشغالگریهای رژیم صهیونیستی در سوریه، در سایه سکوت و انفعال جولانی همچنان ادامه دارد. ناظران امور معتقدند آمریکا لغو تحریمهای سوریه را در واقع تبدیل به ابزاری برای باج گیری از سوریها و تسریع حرکت جولانی به سمت قطار سازش با اشغالگران صهیونیست کرده است.