نفت‌ و گاز سوریه پیشکشی جولانی به ترامپ

جولانی تلاش می‌کند، با پیشکش کردن ثروت‌های نفتی و گازی سوریه به ترامپ و دادن امتیازات جذاب به شرکت‌های آمریکایی، وي را راضی به لغو تحریم‌های سوریه کند.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا،اگرچه تحریم‌های آمریکا علیه سوریه شدیدترین تحریم‌ها علیه اقتصاد یک کشور محسوب می‌شود و لطمه‌های بزرگی به اقتصاد سوریه در دوران اسد وارد کرد، اما ترمیم رابطه دمشق با واشنگتن کار دشواری نیست.

برخی از شرکت‌های آمریکایی با بهره‌برداری از شرایط مساعد مناسب پیش‌آمده بعد از سقوط دمشق در 8 دسامبر 2024 در چارچوب طرح‌های سودآور بازسازی و نوسازی سوریه درصدد ورود به بازارهای سوریه از جمله در بخش انرژی هستند.

جذب شرکت‌های آمریکایی

از زمان سقوط دمشق و به قدرت رسیدن «هیئت تحریر الشام» در سوریه، «ابو محمد الجولانی» سرکرده این گروه و رئیس خودخوانده حکومت انتقالی در سوریه اقدامات گسترده‌ای را با هدف جلب حمایت آمریکا از طرح‌های بازسازی و نوسازی سوریه آغاز کرد.

وی در این راستا تلاش کرد، گام‌هایی بردارد که واشنگتن را راضی کند، حتی تماس‌های غیرمستقیمی با اسرائیل گرفت و فرصت‌های سرمایه‌گذاری جذابی برای شرکت‌های آمریکایی در دو بخش نفت و گاز ایجاد کرد.

در ادامه این اقدامات جولانی تلاش می‌کند، با ترامپ دیدار کند تا طرح بازسازی سوریه را بر اساس «طرح مارشال» با او در میان بگذارد.

طرح مارشال طرحی اقتصادی برای بازسازی اروپای بعد از جنگ جهانی دوم بود که توسط ژنرال «جورج مارشال»، رئیس وقت ستاد ارتش آمریکا ارائه شد و بعدها به اصطلاحی برای اشاره به مناطقی تبدیل شد که در اثر درگیری‌ها و جنگ‌های داخلی ویران شده و نیازمند بازسازی بودند.

اولین گام در این زمینه را «جاناتان باس»، فعال جمهوری‌خواه طرفدار ترامپ و مدیرعامل شرکت گاز طبیعی Argent LNG در لوئیزیانا برداشت که اوایل ماه مه 2025 ضمن سفر به سوریه، در دیدار با جولانی در دمشق، به وی طرح مشارکت در توسعه منابع انرژی سوریه و تأسیس یک شرکت نفتی را پیشنهاد کرد که در بازارهای آمریکا حضور و فعالیت داشته باشد که مورد استقبال جولانی قرار گرفت.

«محمد البشیر»، وزیر انرژی سوریه، ضمن استقبال از سفر جاناتان باس تصریح کرد که سوریه جدید تلاش می‌کند، روبط راهبردی با آمریکا به ویژه در بخش انرژی داشته باشد و در مرحله آینده دمشق به متحد تأثیرگذار واشنگتن در خاورمیانه تبدیل شود.

درخواست لغو تحریم‌ها

از زمان به قدرت رسیدن جولانی در سوریه وی بارها از جامعه بین‌المللی خواستار لغو تحریم‌های اعمال‌شده بر بخش‌ها و نهادهای کلیدی سوریه از سال ۲۰۱۱ شده است.

وی این اقدام را گامی کلیدی در جهت بهبود اقتصادی و آغاز مرحله بازسازی سوریه می‌داند، اما آمریکا و غرب تحریم‌های سوریه را به خاطر بی‌اعتمادی به جولانی و پیشینه سیاه تروریستی او و گروهش، «هیئت تحریر شام» نمی‌پذیرد.

علاوه بر اینکه آمریکا در شرق، شمال شرقی و شمال سوریه که عمدتاً تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه موسوم به «قسد» است و محل تمرکز میدان‌های نفتی و گازی سوریه به شمار می‌آید، حضور نظامی مستقیم دارد و سال‌هاست، به غارت منابع نفتی و گازی سوریه مشغول است و همین واشنگتن را از پیشنهادها و امتیازهای جولانی تاحدود زیادی بی‌نیازی می‌کند و این می‌تواند، همه تلاش‌های جولانی برای نزدیکی به آمریکا را به شکست منتهی کند.

لابی‌های دست به کار می‌شوند

به نظر می‌رسد، پیشنهادهای جولانی برای شرکت‌های آمریکایی بسیار اغواکننده بود و باعث شده، لابی سوریه در آمریکا فعالیت‌های گسترده‌ای را برای زدن پل‌های ارتباطی جدید بین سوریه و آمریکا و از جمله شرکت‌های نفتی آمریکایی آغاز کند.

یکی از مهم‌ترین اقدامات لابی سوریه در آمریکا فراهم سفر «کوری لی میلز»، نماینده جمهوری‌خواه کنگره به دمشق و دیدار با جولانی بود.

بلومبرگ هدف میلز از این سفر را ارزیابی شرایط سوریه برای ورود شرکت‌های آمریکایی از جمله شرکت‌های نفتی به این کشور می‌داند، درحالی‌که جولانی در پس همه این دیدارها و امتیازدهی‌ها تلاش می‌کند، آمریکا را راضی به رفع تحریم‌ها کند.

ناظران با اشاره به اینکه پیشنهادات جولانی برای شرکت‌های آمریکایی آنقدر جذاب هستند که دیر یا زود پای آنها را به سوریه باز خواهد کرد، خاطرنشان می‌کنند: «ارائه چنین پیشنهاداتی به ویژه در حوزه نفت و گاز برای پر کردن جیب ترامپ و راضی کردن او به رفع تحریم‌ها صورت می‌گیرد، با همه اینها به نظر نمی‌رسد، سوریه در اولویت‌های ترامپ باشد، فقط این امتیازات موجب پر شدن جیب شرکت‌های آمریکایی و غارت بیش از پیش منابع نفتی و گازی و ثروت‌های ملی سوریه خواهد شد.»

آنها تأکید می‌کنند، جولانی باید بداند، سفرهای اخیر هیئت‌های تجاری و نمایندگان شرکت‌های آمریکایی به سوریه همه برای تأمین منافع و اهداف‌شان صورت می‌گیرد، این شرکت‌ها درحال بررسی میزان سوددهی سرمایه‌گذاری در سوریه به ویژ‌ه در بخش انرژی هستند و لغو تحریم‌ها نه در حوزه اختیارات آنها و نه مورد توجه آنهاست، به همان ترتیب که در اولویت‌های کاخ سفید و ترامپ هم نیست.

جولانی که تاکنون همه تلاش‌هایش برای لغو تحریم‌های سوریه با شکست مواجه شده، حالا سعی دارد، با پیشکش کردن ثروت‌های نفتی و گازی مردم سوریه، رئیس‌جمهور آمریکا را راضی به این امر کند، تلاشی که از سوی بسیاری از ناظران پیشاپیش شکست‌خورده توصیف شده است.

برچسب ها :