خبر مهم از تغییر قیمت بنزین/ تصمیم جدید وزارت نفت اعلام شد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره سه نرخی کردن قیمت بنزین اعلام کرد که سناریویی روی میز نیست.
به گزارش سایت طلا، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره سه نرخی کردن قیمت بنزین اعلام کرد که سناریویی روی میز نیست.
محمدصادق عظیمیفر امروز (شنبه، ۲۰ اردیبهشت) در جمع خبرنگاران در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی درباره توسعه ظرفیت صنعت پالایش و رفع ناترازی بنزین اظهار کرد: به دلیل آنکه صنعت پالایش، سرمایهبر است، اگر بتوانیم هر چه بیشتر از ظرفیت پالایشگاههای کوچک استفاده کنیم، قاعدتاً سرمایههای بیشتری جذب میشود. ازاینرو طرحی کوچک در منطقه سیراف با ظرفیت ۶۰ هزار بشکه در روز به بهرهبرداری میرسد که با توجه به اینکه واحدهای فرایندی کیفیسازی نیز دارد، میتواند به ناترازی بنزین کمک کند. سال آینده نیز یکی دیگر از این پالایشگاههای ۶۰ هزار بشکهای به بهرهبرداری میرسد.
قیمت بنزین در سال ۱۴۰۴ چقدر است؟
قیمت بنزین در ایران آخرینبار در آبانماه ۱۳۹۸ افزایش یافت. در آن زمان نظام دو نرخی بهصورت رسمی اعمال شد:
نرخ یارانهای: ۱۵۰۰ تومان برای هر لیتر (تا سقف ۶۰ لیتر در ماه برای هر خودرو شخصی)
نرخ آزاد: ۳۰۰۰ تومان برای هر لیتر بنزین مازاد بر سهمیه
از آبان ۱۳۹۸ تاکنون علیرغم تورم موجود و افزایش چندین برابری قیمت کالاهای اساسی، این نرخها همچنان ثابت مانده است. البته گاهی شایعاتی درباره تغییر آنها یا اضافه شدن نرخ سوم (سه نرخی شدن) منتشر شده، اما همواره توسط مسئولان تکذیب شده و دولت چهاردهم اعلام کرده که مردم برای افزایش قیمت بنزین غافلگیر نخواهند شد.
سه نرخی شدن بنزین چیست؟
مدل «سه نرخی» به معنای عرضه بنزین در سه سطح قیمتی متفاوت است:
۱. نرخ یارانهای: مخصوص مصرف پایه هر خانوار یا خودرو که در حال حاضر قیمت هر لیتر بنزین یارانهای ۱۵۰۰ تومان است. هدف این نرخ، حمایت از اقشار کمدرآمد است.
۲. نرخ نیمهآزاد یا نرخ دوم: برای میزان مصرفی که بالاتر از سهمیه پایه است، اما همچنان در محدودهای که مصرف منطقی تلقی میشود. این نرخ میتواند حدودی بین نرخ یارانهای و نرخ آزاد باشد. در حال حاضر قیمت بنزین نیمه آزاد ۳۰۰ هزار تومان برای هر لیتر است.
۳. نرخ آزاد یا نرخ سوم: بدون محدودیت و با قیمتی بالاتر از قیمت بنزین نیمه آزاد. این نرخ برای مصرفکنندگان پرمصرف، تجاری، یا کسانی است که سهمیه ندارند یا از کارت سوخت استفاده نمیکنند.
هدف اصلی از چنین ساختاری، مدیریت مصرف سوخت، کاهش قاچاق، هدفمندسازی یارانهها و نیز تفکیک بهتر بین مصرف ضروری و مصرف لوکس است اما اجرای این مدل نیازمند زیرساختهای اطلاعاتی، سامانههای نظارتی، و اعتماد عمومی بسیار بالاست؛ در غیر این صورت میتواند زمینهساز فساد، رانت یا نارضایتی گسترده شود.
در مجموع با تأکید دوباره وزارت نفت به نظر میرسد در شرایط فعلی دولت تصمیمی برای سهنرخی کردن بنزین یا افزایش قیمت بنزین سهمیهای ندارد.
وی درباره مجموعههای مینیریفاینریها کشور نیز از تدوین شیوهنامهای مشترک با همکاری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و معاونت برنامهریزی وزارت نفت برای ساماندهی مینیریفاینریها خبر داد و افزود: امیدواریم این شیوهنامه بهمنظور استفاده هدفمند از ظرفیت این مجموعهها در سالجاری عملیاتی میشود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره سه نرخی کردن قیمت بنزین تصریح کرد: سناریویی روی میز نیست.
عظیمیفر با اشاره به موضوع قاچاق فرآورده از پالایشگاهها، با اشاره به اینکه در کشور ۱۰ پالایشگاه اصلی فعال داریم که با ظرفیت روزانه ۲.۴ میلیون بشکه فعالیت میکنند و تمامی فرآوردهها را با قیمتهای بینالمللی به وزارت نفت تحویل میدهند، افزود: قیمت قاچاق هماکنون بهدلیل هزینههای حملونقل، پایینتر از قیمت فوب است؛ آیا منطقی است که پالایشگاهها اقدام به قاچاق فرآورده کنند؟! افزون بر این، با وجود سیستمهای دقیق اندازهگیری در خروجی پالایشگاهها و نظارت اداره کل صادرات و مبادلات نفتی بر این فرآیند، احتمال هرگونه تخلف منتفی است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره واردات بنزین سوپر با بیان اینکه خوشبختانه بعد از پیگیریهای انجام شده، نشستهای هیئت مقرراتزدایی در وزارت اقتصاد برگزار شد و شیوه نامهای که در بهمن پارسال به وزارت اقتصاد ارائه شده بود، اصلاح شد، گفت: انتظار میرود در آینده نزدیک مصوبه هیئت مقرراتزدایی صادر شود و امکان صدور مجوز برای واردکنندهها و توزیعکنندگان بنزین سوپر در درگاه ملی مجوزها فراهم شود، با فعالان بخش خصوصی نیز که در این نمایشگاه صحبت شد، از این اقدام استقبال کردهاند. قیمت بنزین وارداتی نیز متناسب با هزینهها است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به طرحهای کیفیسازی در پالایشگاههای کشور گفت: در پالایشگاه شیراز، تمامی نفتگاز تولیدی اکنون مطابق با استاندارد یورو ۵ تولید میشود و این موفقیت حاصل سرمایهگذاری و نوسازی در واحدهای عملیاتی این پالایشگاه است. با توجه به پیشرفت طرح کیفیسازی بنزین در پالایشگاه تهران نیز برآورد میشود که انشاءالله تا پایان امسال به بهرهبرداری کامل برسد.