فرزین: دولت میخواهد بانکداری کند، پول بیاورد
رئیس کل بانک مرکزی گفت که دولت اگر میخواهد درست بانکداری کند باید پول بیاورد و افزایش سرمایه هم بدهد.
به گزارش سایت طلا،محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، امروز در جشن یکصد سالگی بانک سپه گفت: نظام بانکی سهم زیادی در ارائه تصویر کارآمدی نظام اقتصادی دارد. نهادی است که توسعه آن میتواند باعث توسعه کشور شود.
وی افزود: وقتی تاریخ توسعه کشور را مرور میکنم دو بانک نقش بیشتری داشتهاند که عمدتا بانک ملی و سپه بودهاند. نهادی مثل سازمان برنامه و بانک مرکزی از درون بانکها شکل گرفتهاند.
رئیسکل بانک مرکزی با مروری بر برنامههای بانک مرکزی برای نظام بانکی، گفت: سال ۱۴۰۴ یک سال متفاوت در نظام بانکی خواهد بود چون برنامه هفتم احکامی را برای ۲ سال اول دیده است که ما باید آن را اجرا کنیم. ما برنامههای مشخصی برای حل ناترازی بانکها داریم.
وی افزود: در همان تعطیلات عید اولین برنامه را شروع کردیم و طرح یک بانک را بررسی کردیم.
فرزین با بیان اینکه طرحی را برای روش تأمین مالی هدفمند شروع کردیم که پول در جای اصلی خودش بنشیند، گفت: یک مشکل ما این است که تسهیلات بیشتر به سمت بنگاههای بزرگ میرود چون منابع زیادی در بانکها دارند. و بنگاههای کوچک وقتی ما برای کاهش نقدینگی برنامهریزی میکنیم آسیب میبینند.
وی با بیان اینکه ما کنترل خوبی در مصرف نداریم، اظهار کرد: این طرح به دنبال کنترل مصرف است. باید حتما پولی که بنگاه داده میشود در حساب سرمایه در گردش بنگاه بنشیند.
رئیس بانک مرکزی بیان کرد: ما امسال یک واحدی با عنوان تسهیلات کلان داریم الان بخش زیادی از تسهیلات کلان به بنگاههای بزرگ داده میشود، قصد داریم این موضوع را امسال در بانک مرکزی دنبال میکنیم که یک دفتری برای تسهیلات کلان ایجاد کنیم.
وی با اشاره به اینکه بانکها باید تخصصی شوند، گفت: الان اساسنامه بانکها شبیه هم است و همه یک کار انجام میدهند که رقابت در سود هم ایجاد کرده است. امسال به دنبال این هستیم که بانکها تخصصی شوند و در ۲ ۳ سال آینده هم کاملا تخصصی شوند.
فرزین گفت: وقتی قانومینویسند، یا مثلا بانک باید وام مسکن بدهد، همه بانکها باید این کار را انجام دهند، در صورتی که نباید اینگونه باشد. بانکهای تجاری، قرضالحسنه باید تخصصی کار کنند و قرض الحسنه باید تقویت شود.
وی ادامه داد: الان مسئله کفایت سرمایه و افزایش سرمایه بانکها مهم است. ساب ۱۴۰۱ سرمایه بانکها ۳۰۳ همت بوده است. اگر بخواهیم با بانکهای دنیا کار کنیم با این صورتهای مالی بانکها امکان پذیر نیست، حتی اگر همه مشکلات تحریم حل شود. ۱۴۰۳ شد ۵۵۰ همت و سال ۱۴۰۴ ۱۲۰۰ همت میشود.
این مقام مسئول گفت: وقتی میخواستیم با ازبر بانک کار کنیم بحث کفایت سرمایه بود. البته بانکهاها دارایی دارند اما نقدینگی ندارند. اینگونه نیست که بانکهای ما ورشکسته باشند.
وی افزود: امسال ۱۱ بانک که کفایت سرمایه ۸ دارند را به ۱۶ میرسانیم. و ۹ بانک کفایت سرمایه منفی دارند مابقی زیر 8 هستند.
فرزین در مورد بنگاه داری بانکها گفت: بانکها باید اهتمام داشته باشند که از بنگاههای غیر مرتبط با فعالیت بانکی خارج شوند. باید بنگاه را ساختند به بخش خصوصی واگذار کنند و نباید خود را درگیر بنگاه داری کنند.
وی در مورد اضافه برداشت بانکها گفت؛ بخشی از اضافه برداشت به خاطر مطالبه از دولت است. هرچقدر تحریم بیشتر شد تامین مالی دولت بر روی دوش بانکها قرار گرفت و امروزه مجلس چندین سال است که تامین مالی اجتماعی را هم بر روی بانکها قرار دادهاند.
فرزین ادامه داد: نمیگویم این کار بد است بلکه باعث شمولیت مالی میشود در صورتی که این هزینه اجتماعی است که دولتها باید بپردازند اما الان نظام بانکی دارد آن را انجام میدهد. امسال حداقل ۲۰۰ همت اضافه برداشت بانکها را کم خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه نباید تصویر ورشکسته از نظام بانکی ارائه شود، گفت: بعضی وقتها از صحبت مسئولین سو برداشت میشود. بانکها ورشکسته نیستند مهمترین نهاد تامین مالی هستند، از استحکام لازم برخوردارند ولی مشکل ناترازی نقدینگی دارند که باید حل شود.
رئیس کل بانک مرکزی در مورد پولشویی هم گفت: بانکها با شرکتهای دیگر متفاوت اند لایه های نظارتی آنها متفاوت است. بانکها واحد پولشویی دارند اما سایر شرکتها ندارند. همچنین واحدهای تطبیق دارند. که این دو واحد باید تقویت شوند.
این مقام مسئول گفت: برخی مدیران بر روی پولشویی حساس نیستند چون بانکها دائما برای افزایش سپرده پول جذب میکنند اما این پول باید پاک باشد.
وی در مورد بانک سپه هم گفت: الان بانک سپه ۲۲۰ همت مطالبات از دولت دارد و ۲۰۲ همت اضافه برداشت دارد و زیان انباشته ۸۵ همت دارد.
فرزین گفت: بخشی از اضافه برداشت بانک سپاه مطالبه از دولت و حاکمیت است. دولت باید تعیین تکلیف کند. دولت و مجلس نمیتوانند دائماً بار برای نظام بانکی بگذارد ولی مسائل نظام بانکی را به حال خود رها کند.
بالاترین مقام بانک مرکزی افزود: دولت یا میتواند بانکداری کند یا نمیتواند. اگر میتواند باید درست مثل یک سهامدار افزایش سرمایه دهد و پول بیاورد بدهی خودش را هم بدهد اگر نمیتواند بانکش را بفروشد. نمیشود که دولت بگوید بانکداری میکنم، نیازهای من را هم برطرف بکن، پول هم نمیدهم، سرمایه هم ندارم، این که بانکداری نمیشود.
این مقام مسئول با بیان اینکه ما توانایی این را داریم که کفایت سرمایه بانکهای دولتی را حل کنیم گفت: دولت باید مثل بخش خصوصی ضوابط را رعایت کند.
وی در مورد بنگاههای بانکهای دولتی هم گفت: بانکها باید از این بنگاهها خارج شود. این منجر به افزایش وامدهی آنها میشود. امسال سال تعیین کنندهای برای نظام بانکی است و تمام توان این است که ناترازی نقدینگی آنها برطرف شود. ما طبق قانون میتوانیم دارایی بانکها را بگیریم اما اینها پول سپرده گذاران است و بانکها باید آن را تبدیل به نقدینگی کنند.