نرخ ارز مبادله ای جای نرخ ارز مرجع را گرفت

سایت طلا: بانک مرکزی از روز 12تیر ماه92 نرخ ارز مرجع را حذف کرده و نرخ ارز مبادله ای را جایگزین آن کرده است.

خبر را برای من بخوان


به گزارش سایت طلا، بانک مرکزی از روز 12 تیر ماه نرخ ارز مبادله ای را جایگزین نرخ ارز مرجع کرده که این امر به معنای حذف نرخ مبادله ای می باشد.

بانک مرکزی در اواخر سال 90 پس از بروز التهابات در بازار، برای کنترل این شرایط نرخ ارز مرجع را از 1050 تومان به 1226 تومان افزایش داد.

کنترل عرضه و تقاضا و کاهش تقاضای سفته بازی یکی از هدف‌های این اقدام بانک مرکزی بود، اما این شرایط کنترل نشد و نرخ ارز در بازار آزاد به 3 هزار تومان نزدیک شد. در دوم مهر 91 بانک مرکزی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت مرکز مبادلات ارزی را راه‌اندازی کرد. در گام اول نرخ ارز حدود 2450 تومان قیمت‌گذاری شد. در آن روز فاصله چندانی بین نرخ مبادله‌ای و بازار وجود نداشت اما به تدریج این فاصله بیشتر شد.

از ابتدای فعالیت مرکز مبادلات تا امروز به طور معمول نرخ ارز مبادله‌ای 2400 تا 2500 تومان بوده و نوسان چندانی نداشته است. در سال 91 حدود 7 میلیارد دلار ارز از طریق این مرکز تخصیص داده شد و از ابتدای سال جاری تا 31 خرداد ماه امسال 21 هزار و 464 ثبت سفارش پذیرفته شده است.

با توجه به اینکه لایحه بودجه سال 92 در اسفند ماه به مجلس ارائه شد و نمایندگان لایحه را به صورت سه دوازدهم به تصویب رسانده و بررسی کل لایحه را به سال جاری موکول کردند. به همین دلیل حکم چندان مشخصی در لایحه و بودجه سه دوازدهم مشخص نشد و دولت متناسب با احکام قانون بودجه سال 91 در سه ماه اول متناسب با منابع خود ارز 1226 تومانی برای واردات برخی کالاهای اساسی تخصیص داد. پس از تصویب بودجه سال 92 در خرداد ماه و مشخص شدن حذف ارز 1226 تومانی در بودجه، بانک مرکزی ملزم به حذف آن شد.

ناگفته نماند در دوم اردیبهشت ماه امسال بانک مرکزی به درخواست وزارت صنعت، معدن و تجارت که بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت مصوبه‌ای درخصوص حذف ارز مرجع کالاهای اساسی به تصویب رسانده بود که با توجه به تازتاب منفی، این مصوبه ملغی شد.

اما پس از تصویب قانون بودجه در مجلس، بانک مرکزی ملزم به حذف ارز 1226 تومانی شد و در چند روز اخیر این مصوبه عملیاتی شده است.

رئیس کل بانک مرکزی در همین باره با تاکید بر این موضوع که حذف ارز مرجع برای کالاهای اساسی و دارو کاملا براساس قانون است، گفت: این موضوع در قانون بودجه در نظر گرفته شده و ابلاغ شده و بانک مرکزی هم براساس قانون بودجه به آن عمل می‌کند ما ارز مرجع را حذف می‌کنیم اما به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهیم که قیمت کالاها افزایش یابد.

وی تاکید کرد: تغییر نرخ ارز تاثیری بر قیمت کالاها ندارد زیرا در قانون بودجه پیش‌بینی‌های‌ لازم برای تامین نیازهای مالی کالاهای اساسی و دارو در نظر گرفته شده است.

رئیس جمهور هم در گفت‌وگوی تلویزیونی چهارشنبه شب بر این مساله صحه گذاشت و اعلام کرد: طبق مصوبه مجلس در بودجه سال 92 ارز مرجع 1226 تومانی باید حذف شود، در سه ماهه اول امسال نیز با استناد به قانون بودجه سال 91 برای کالاهای اساسی ارز مرجع پرداخت کردیم.

بر اساس این گزارش، در حال حاضر به جای نرخ ارز مرجع 1226تومانی در سایت بانک مرکزی نرخ 24هزار و 779ریال قرار گرفته است که همان نرخ دلار مبادله ای است.

بر این اساس، امروز نرخ پوند انگلیس 36 هزار و 948ریال، فرانک سوئیس 25 هزار و 746ریال، درهم امارات 6 هزار و 746ریال، لیر ترکیه 12 هزار و 593ریال ، روبل روسیه 744ریال ، یوان چین 4 هزار و 39ریال و ین ژاپن 24 هزار و 550ریال از سوی بانک مرکزی اعلام شده و در جدول نرخ های رسمی این بانک قرار گرفته است.