بازگشت آرام به بازار نفت / سایه تحریم‌های جدید آمریکا و تنش‌های خلیج فارس

قیمت جهانی نفت در معاملات روز سه‌شنبه بخشی از افت بیش از ۲ درصدیِ جلسه گذشته را جبران کرد. این روندِ ترمیمی در حالی رخ داد که سرمایه‌گذاران در حال تحلیل و وزن‌کشیِ اثراتِ تحریم‌های اقتصادی تازه ایالات متحده علیه ایران بر عرضه جهانی انرژی هستند.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، بهای معاملات آتی نفت خام برنت با رشد ۰.۳ درصدی به ۹۲.۴۴ دلار در هر بشکه رسید و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز با ۰.۴ درصد افزایش، قیمت ۸۵.۳۸ دلار را ثبت کرد. گفتنی است در معاملات دوشنبه، به دلیل اقدام معامله‌گران به «ذخیره‌سازی سود» پس از دو هفته رشد متوالی، قیمت هر دو شاخص به پایین‌ترین سطح در یک هفته اخیر سقوط کرده بود.

رویکرد بازار: اولویت فشار اقتصادی بر اقدام نظامی

استراتژیست‌های بانک ING در یادداشت تحلیلی خود تأکید کردند که بازار انرژی هنوز واکنش هیجانی به فشارهای اقتصادی واشنگتن نشان نداده است؛ چرا که فعالان بازار، تهدیدات آمریکا برای قطع دسترسی شرکای تجاری ایران به سیستم مالی دلاری را بیشتر «اقدامات حاشیه‌ای» می‌دانند.

«اسکات بسنت»، وزیر خزانه‌داری آمریکا، ضمن اعلام گسترش تحریم‌ها با هدف قطع شریان‌های اقتصادی ایران، هشدار داده است که کشورها باید روابط تجاری خود را با تهران قطع کنند؛ هرچند او از اعلام نام این کشورها یا زمان دقیق اجرای تحریم‌ها خودداری کرده و فرصتی را برای انطباق آن‌ها در نظر گرفته است.

«تیم واترر»، تحلیلگر ارشد KCM، در این‌باره می‌گوید: «بازارها به این نتیجه رسیده‌اند که فشار اقتصادی ریسک کمتری برای زنجیره تأمین فیزیکی نفت نسبت به گزینه‌های نظامی دارد، به همین دلیل شاهد واکنش معکوس (کاهش قیمت) بودیم.»

چالش‌های امنیتی و تنگه هرمز

با وجود کاهش تنش‌های نظامی، ریسک‌های ژئوپلیتیک همچنان باقی است. گزارش‌های رسیده حاکی از آن است که روز سه‌شنبه یک نفتکش در نزدیکی سواحل عمان مورد اصابت پرتابه‌ای ناشناس قرار گرفته و از کار افتاده است.

در همین حال، تهران با تأکید بر حق حاکمیت خود بر تنگه استراتژیک هرمز، ضمن اعلام لیست ۴۵ نفتکشی که مقررات عبور را نقض کرده‌اند، نسبت به توقیف محموله‌های آن‌ها هشدار داده است. این تنگه که پیش از آغاز جنگ در ماه فوریه، گذرگاه ۲۰ درصد از مصرف جهانی نفت بود، همچنان کانون اصلی نگرانی‌ها برای باقی ماندن «صرفِ ریسک» در قیمت‌ها محسوب می‌شود.

وضعیت ذخایر استراتژیک آمریکا

از زمان آغاز درگیری‌ها در ۲۸ فوریه، اختلال در عرضه، کشورها را وادار به استفاده از ذخایر استراتژیک کرده است. طبق گزارش وزارت انرژی آمریکا، ذخایر نفت خام این کشور در هفته گذشته ۳.۷ میلیون بشکه کاهش یافته و به ۲۸۹.۷ میلیون بشکه رسیده است که پایین‌ترین میزان از نوامبر ۱۹۸۲ به شمار می‌رود.