«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت که بعد از رایزنیهایی که با همتای ایرانی خود در تهران داشته، به این نتیجه رسیده که ایران به تعلیق تعهدات برجامی خود ادامه میدهد.
ریابکوف در مصاحبه با خبرگزاری «تاس» توضیح داد که روسیه شکی ندارد که تهران به برداشتن گامهای جدید در تعلیق اجرای تعهداتش ذیل توافق هستهای ادامه میدهد تا زمانی که این توافق مجددا به توازن و تعادل برسد.
وی درباره نشستی که با «عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه ایران داشت، تصریح کرد: «رایزنیهای امروز درباره موضوعاتی بود که حسن روحانی رئیسجمهور ایران در سالگرد خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک اعلام کرد».
معاون وزیر خارجه روسیه در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا در این رایزنیها به برنامه تهران برای توقف تعهدات برجامیاش نیز اشارهای شده یا نه، گفت: «این (طرح) یک الگوی دومرحلهای است که از سوی ایرانیها تدوین شده است. در بحبوحه انفعال برای بازگرداندن تعدال و توازن به برجام، گامهای بعدی ایران غیرقابل اجتناب خواهد بود. ما شکی در این باره نداریم».
ریابکوف پیش از این در گفتوگو با خبرگزاری «اسپوتنیک» ضمن رد کردن ادعای مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دست داشتن ایران در انفجارهای نفتکشهای اماراتی در بندر امارات، گفته بود: «آنها عملا میخواهند عقیده خود را به کل جهان تحمیل کنند، یا دستکم برای انجام این کار تلاش میکنند.»
وی پس از بازگشت از تهران در مصاحبه دیگری با نشریه «روسیسکایا گازتا» نیز خاطر نشان کرده بود واشنگتن به دنبال ارعاب ایران است و صرف صحبت از آمادگی برای گفتوگو، نمیتواند مبنای برای مذاکره باشد.
مقامات آمریکایی طی چند هفته اخیر، از ترامپِ رئیسجمهور گرفته تا بولتونِ مشاور امنیت ملی و پامپئو وزیر خارجه، بعد از خروج از توافق هستهای و تشدید تحریمها در سالگرد خروج، در واکنش به تصمیم ایران برای کاهش برخی تعهدات برجامی زبان به تهدید نظامی گشوده و اقدامات تحریکآمیزی نیز چون اعزام ناو هواپیمابر یا بمبافکن به منطقه را در دستورکار خود قرار دادند.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ با صدور بیانیهای از توقف برخی اقدامات تهران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده و و به کشورهای باقیمانده در توافق هستهای ۶۰ روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند (جزئیات بیشتر).
حدود یک سال پیش (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) بود که دولت آمریکا به دستور ترامپ، به بهانههای واهی و ادعاهای تکراری از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد. واشنگتن از کشورهای مختلف از جمله ترکیه خواسته که ضمن تبعیت از تحریمهای ایران، هرگونه واردات نفت و میعانات گازی را به صفر برسانند.
البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریمها یا محدودیتهای جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. (جزئیات بیشتر)
انتهای پیام/ق