سرمایه گذاری در بخش مسکن چقدر کاهش یافته است؟
آمارهای رسمی بانک مرکزی از کاهش چشمگیر ساخت و ساز در بخش مسکن حکایت دارد.
بازار مسکن که از سال گذشته وارد دوران رکود شده است، همچنان نتوانسته از این شرایط خارج شود.
طرح های وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد تحرک در بازار مسکن هنوز به موفقیت نرسیده است.
آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در بهار و تابستان سال جاری با کاهشی چشمگیر مواجه شده است.
نماگرهای اقتصادی در نیمه نخست امسال نشان می دهد که در فصل اول سال تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در مناطق شهری کاهش 30.6 درصدی را نسبت به فصل مشابه سال قبل تجربه کرده است.
در تابستان نیز تعداد پروانه های ساختمانی نزول 39.1 درصدی را نسبت به تابستان سال 92 تجربه کرد.
این موضوع نشان از عمیق تر شدن رکود در بخش ساخت و ساز مسکن دارد. با این حساب نگرانی ها از کاهش تولید مسکن و اثرگذاری آن در میزان عرضه طی سال های آینده افزایش یافته است.
این آمارهای رسمی نشان می دهد که بدر سال 91 و 92 نیز تعداد پروانه های ساختمانی کاهش یافته است.
بر این اساس در سال های 1391 و 1392 به ترتیب 2.4 و 7.6 درصد از تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در مناطق شهری ایران، کاسته شده است.
طبق آمارهای بانک مرکزی سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان های شروع شده به ساخت طی تابستان امسال کاهش 12.4 درصدی نسبت به تابستان سال گذشته داشته است.
این شاخص در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته 8.1 درصد افزایش یافته است.
حجم سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساخت مسکن طی تابستان امسال 4 هزار و 445 میلیارد تومان بوده است. در نیمه نخست امسال مجموعا 9 هزار و 835 میلیارد تومان در این بخش سرمایه گذاری شده است در حالی که در نیمه نخست سال گذشته 10 هزار و 61 میلیارد تومان سرمایه وارد بخش مسکن شده بود. این موضوع کاهش 2.2 درصدی را نسبت به نیمه نخست سال گذشته نشان می دهد.
سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان های شروع شده طی سال 91 معادل 26 درصد و طی سال 92 معادل 15 درصد افزایش یافته بود.