به گزارش سایت طلا،نرخ هر کیلوگرم گوشت در قصابیها نزدیک یک میلیون تومان شد؛خانوادهای که چند ماه گذشته با ۵۰۰ هزار تومان یک کیلو گوشت میخرید، امروز با همین مبلغ تنها نیم کیلو میگیرد.
مجتبی عالی مدیر عامل اتحادیه سراسری دامداران دلیل اصلی گرانی گوشت را کمبود نهاده و خوراک دام میداند که عرضه را کاهش و هزینه تولید را چند برابر کرده است.
افزایش قیمت نهادهها از چند ماه قبل شروع شد. دولت ابتدا ارز ترکیبی را برای واردات مطرح کرد این به واردات دیرهنگام منجر شد، از سویی محمولههای وارداتی به دلیل عدم تخصیص ارز در بندر ماند و دموراژ سنگین به قیمتها اضافه شد. همین هزینهها مستقیم به گوشت منتقل شد.
دامداران میگویند سهمیه آنها از بازارگاه وزارت جهاد(سامانه توزیع نهاده دولتی) تأمین نمیشود و ناچارند نهاده را از بازار آزاد دو تا سه برابر، سویا 30، ذرت 22، جو 25 هزار تومان بخرند، عرضه دولتی قطره چکانی است که بازار را تشنه نگه داشته است.
گرانی نهاده باعث شده گوشت داخلی از وارداتی هم گرانتر شود؛ کالایی که علاوه بر هزینه خرید، کرایه حمل و عوارض گمرکی دارد. این نشان میدهد مدیریت تأمین نهاده در داخل مشکل جدی دارد.
کارشناس دامداری جلال خیرخواه مقدم میگوید: «اصلیترین مشکل گرانی، کمبود گوشت است؛ وقتی عرضه کم شود، قیمت بالا میرود. راه فوری، واردات است.» اما ابراهیم مرادزاده، کارشناس کشاورزی معتقد است: «تنها یک دهم نیاز گوشت قرمز کشور (100 هزار تن) وارد میشود. راه پایدار، کاهش هزینه تولید داخلی با تأمین بهموقع نهاده است.»
مدیر عامل اتحادیه سراسری دامداران میگوید: سالانه به ارزش 5 میلیارد دلار( یک هفتم درآمد نفتی) واردات نهاده داریم که تخصیص بهموقع ارز، مدیریت اصولی وزارت جهاد و مقابله با رانت سه اقدامی است که هزینه تولید را کاهش و قیمت گوشت را از سطح یک میلیون تومانی پایین میآورد.