بسیاری از فلزات کمیاب در دنیا وجود دارند که ارزش بسیار بالایی داشته و با قیمت خوبی خرید و فروش میشوند. به همین دلیل، امروزه فقط خرید طلا و جواهرات تنها راه حفظ ارزش سرمایه نیست. شما میتوانید با شناخت فلزات کمیاب در دنیا، بهترین فلزات را برای خرید شناسایی کرده و به این ترتیب، سرمایه خود را چندین برابر کنید. در این مقاله قصد داریم تعدادی از کمیابترین فلزات دنیا را به شما معرفی کنیم.
1- رودیوم، فلزی کمیاب و پرارزش
اگر نمودار قیمت رودیوم را در سایتهای معتبر بررسی کنید، متوجه خواهید شد که ارزش آن از هر فلز گرانبهایی که میشناسید، بسیار بالاتر است. این فلز به عنوان یکی از گرانترین و نایابترین انواع فلزات گرانبها شناخته شده و عمدتا در کاتالیزورهای خودرو، آینههای اپتیکال، جواهرات آبکاری شده و صنایع الکترونیک کاربرد دارد. حدود 80 درصد از عرضه جهانی رودیوم، در معادن آفریقای جنوبی تامین میشود؛ اما قیمت آ به دلیل دشوار بودن فرایند استخراج و جداسازی، بسیار بالاست.
2- پلاتین، رقیب سرسخت طلا
خیلی از افراد در زمان خرید حلقه ازدواج، قیمت پلاتین را چک میکنند تا بتوانند به جای طلا، از این فلز استفاده نمایند. باید بدانید که پلاتین هم به عنوان یکی از کمیابترین فلزات دنیا، قیمت بسیار زیادی دارد و در بسیاری از اوقات سال، قیمت پلاتیم نسبت به طلا هم بالاتر است. این فلز هم بیشتر در کاتالیزورهای خودرو، جواهرسازی، سلولهای سوختی، صنایع شیمیایی و پزشکی کاربرد دارد.
3- ایریدیم، فلزی ناشناخته و ارزشمند
ایریدیم از چگالترین و مقاومترین فلزات در برابر خوردگی است که در آفریقای جنوبی، کانادا و روسیه استخراج میشود. این فلز بیشتر در ساخت تجهیزات پزشکی کاربرد دارد؛ اما برای ساخت ابزارهای اندازه گیری دقیق و حتی قطعات فضاپیماها هم مورد استفاده قرار میگیرد. تولید سالانه این فلز از 10 تن کمتر است؛ همین موضوع نشاندهنده کمیابی ایریدیوم بوده و میتواند توجیه کننده قیمت بالای آن باشد.
4- پالادیوم، سومین فلز کمیاب و شناخته شده در دنیا
پالادیوم هم از فلزات گروه پلاتینی است که در روسیه، آفریقای جنوبی و کانادا استخراج میشود. پالادیوم هم مانند پلاتین و رودیوم، بیشتر در مبدلهای کاتالیستی خودروها برای کاهش آلایندهها به کار میرود. همچنین در صنایع الکترویک، دندانپزشکی و ساعت سازی هم کاربرد دارد. کمبود عرضه و تقاضای زیاد صنایع مختلف برای استفاده از پالادیوم، باعث شده که قیمت آن هم به طور سرسام آوری افزایش پیدا کند.
5- رنیوم، یک فلز واسطه کمیاب
یکی از فلزات واسطه کمیاب که در شیلی، آمریکا و قزاقستان استخراج میشود، رنیوم نام دارد. این فلز نادر، در برابر گرما بسیار مقاومت نشان میدهد؛ به همین دلیل برای ساخت آلیاژهای فوق مقاوم در موتورهای جت مورد استفاده قرار میگیرد. استخراج رنیوم به صورت محصول جانبی از معادن مولیبدن صورت میگیرد و تولید آن در جهان بسیار محدود است.
6- اسمیم، فلز کمیاب و چگال
یکی دیگر از فلزهای پلاتینی که منابع محدودی بر روی کره زمین دارد، اسمیم است؛ این فلز بسیار چگال بوده و در دمای بالا پایدار میماند. اسمیم در ساخت نوک برخی از قلمهای خاص در دنیای فناوری مورد استفاده قرار میگیرد. اما برای ساخت تجهیزات پزشکی دقیق و آلیاژهای قوی هم بسیار پرکاربرد است. به دلیل اینکه ترکیبات اسمیم سمی هستند، استخراج بسیار دشواری دارد؛ در نتیجه تنها برای کاربردهای خاص و صنعتی در دسترس است و معمولا برای فروش، در اختیار عموم قرار نمیگیرد.
7- روتنیم، فلز کمیاب دیگر از خانواده پلاتین ها
روتنیم هم از فلزات گروه پلاتینی است که در روسیه و آفریقای جنوبی استخراج میشود. این فلز معمولا در آلیاژسازی کاربرد داشته و در ترکیب با دیگر فلزات گرانبها، میتواند میزان مقاومت و رسانایی ماده را تا حد زیادی افزایش دهد. برای ساخت حافظههای داخلی و خارجی کامپیوترها یا سلولهای خورشیدی هم از روتنیم استفاده میشود. سالانه زیر 100 تن از این فلز استخراج شده و به همین دلیل قیمت بسیار بالایی دارد.
8- تلوریوم، یک شبه فلز نادر
تلوریوم یک شبه فلز است که به تازگی در صنایع مختلف شناخته شده و مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل، در حال حاضر قیمت رو به رشدی داشته و یک گزینه خوب برای سرمایه گذاری است. این شبه فلز بیشتر از معاد چین، کانادا و ژاپن به دست میآید. از تلوریوم در صنعت الکترونیک و ساخت سلولهای خورشیدی استفاده میشود. با توجه به اینکه صنایع سبز و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در دنیای امروز تا حد زیادی توسعه پیدا کرده، تقاضا برای تلوریوم هم افزایش پیدا کرده و آن را در دسته عناصر استراتژیک قرار میدهند.
9- توریم، یکی از نادرترین فلزات گروه لانتانید
توریم یکی از نادرترین عناصر گروه لانتانید است که خواص مغناطیسی فوق العادهای دارد. به همین دلیل، بیشتر در ساخت تجهیزات نظامی کاربرد دارد. اما در موارد علمی هم برای ساخت انواع تجهیزات لیزری و سیستمهای ارتباطی ماهوارهای مورد استفاده قرار میگیرد. توریم که به عنوان یک فلز پرکاربرد در صنایع پزشکی هم شناخته شده، منابع بسیار محدودی دارد و تنها از خاکهای نادر به دست میآید.
10- اسکاندیم، فلزی سبک و کمیاب
اسکاندیم در دسته فلزات خاکی کمیاب قرار میگیرد و یک فلز بسیار سبک و مقاوم است. این فلز بیشتر در صنایع هوایی، آلیاژسازی آلومینیوم و چراغهای ال ای دی به کار میرود. هرچند کاربردهای آن در مقایسه با دیگر فلزات کمیاب جهان عمومیتر به نظر میرسند؛ اما منابع محدودی دارد. اسکاندیم تنها در چین، اوکراین و استرالیا در دسترس است و در دسته عناصر راهبردی قرار میگیرد.
فلزات کمیاب را از کجا بخریم؟
باید بدانید که هرچند فلزات کمیاب قیمت بسیار بالایی داشته و میتوانند در زمان کوتاهی سرمایه شما را چندین برابر کنند، اما برای فروش در دسترس عموم قرار ندارند. البته برخی از فلزات مانند رودیم، پلاتین و پالادیوم را میتوانید از برخی عرضه کنندگان معتبر خریداری کنید؛ اما در زمان خرید حتما باید از اعتبار فروشگاه مطمئن شده و سابقه آن را مورد بررسی قرار دهید. همچنین کدهای حک شده را مورد بررسی قرار داده و مطمئن شوید که یک محصول اصل را خریداری کردهاید.
سخن پایانی
فلزات کمیاب جهان به دلایل متعددی مانند سختی در استخراج، منابع محدود و کاربردهای خاص در صنعت، ارزش بالایی دارند. در دنیای امروز، فناوری و توسعه پایدار اهمیت زیادی پیدا کرده است؛ به همین دلیل، نقش فلزات کمایب در صنایع بسیار پررنگ شد. اگر به دنبال یک سرمایه گذاری بهتر از طلا هستید، پیشنهاد ما به شما خرید این فلزات گرانبها و کمیاب است.